Wist u dat?

Weetjes en feiten

10 dingen die je niet wist over Zell am See

Zell am See-Kaprun is een unieke bestemming. De regio belooft een onvergetelijke ervaring! Hier zijn 10 dingen die je waarschijnlijk nog niet weet over Zell am See.

1) Porsche Design Studio

Porsche behoort tot één van de sportwagens die wereldwijd veel aandacht trekken. Slechts een handvol mensen weten dat de unieke Porsche ontwerpen zijn gemaakt in Zell am See bij de Porsche Design Studio. Waarom Zell am See? De familie Porsche heeft zijn oorsprong in Zell am See.

2) The Sound of Music

Bijna iedereen kent en houdt van de klassieke film uit de late jaren '50, The Sound of Music. Oostenrijk heeft grotendeels zijn wereldwijde populariteit te danken aan deze klassieker. Wesner van de familie Von Trapp, de beroemde zingende familie uit de film, is op 21 december 1915 in Zell am See geboren.

3) Keizerin Sissi's vakantieplek

Keizerin Sissi, een van de bekendste historische figuren van Oostenrijk, was erg gefocust op haar schoonheid. Ze hield ervan om zich te ontspannen en te verjongen door een (regelmatige) vakantie in Zell am See.

4) De Zellersee: 's werelds grootste koelkast

Een biertje smaakt het beste koud. Lang voodat er elektrische koelkasten waren, werd de Zellersee gebruikt om het bier koud te houden. In de winter sneden ze ijsblokken uit het bevroren meer van Zell am See om hun bier te koelen.

5) Autoraces op de Zellersee

Tijdens de jaren '50 tot en met de jaren '70 was er nog een leuke activiteit naast het skiën. In het begin van de winter werd het meer van Zell am See omgebouwd tot een heuze snelweg.

6) Skijöring op de Zellersee

Autoraces waren niet de enige snelheidsport die plaatsvond op het bevroren meer van Zell am See. De Scandinavische sport Skijöring werd ook hier beoefend. Bij skijöring worden deelnemers met hun ski's aan, meegesleurd door auto's, motoren of paarden over een speciale baan. Skijöring is in 1928 opgenomen in de Olympische Spelen in St. Moritz, Zwitserland.

7) Een vliegende lama

In 1957 stuurden de Russen het eerste dier, Laika de hond, de ruimte in. Zell am See is erin geslaagd een unieke prestatie te leveren. Voor de eerste keer ooit reisde een Lama in een gondel naar de top van de gletsjer.

8) 1e cabinelift naar Salzburg

In 1927 werd de eerste kabelbaan in Salzburg, de Schmittenhöhebahn, gebouwd. Het was de vijfde kabelbaan in Oostenrijk.

9) 's Werelds langste Funslope spoor

De Schmittenhöhe is de perfecte plek voor winterpret, waaronder 's werelds grootste en langste "funslope" (een kruising tussen een terrein park en een ski-cross track). Deze "funslope" is 1.300 m lang.

10) Krachtcentrale van Oostenrijk

De elektriciteitscentrale in Kaprun levert aan een groot deel van Oostenrijk elektriciteit. In 2015 vierde deze centrale zijn 100ste verjaardag. De vier waterreservoirs, gelegen in de bergen, zijn een populaire bestemming voor wandelaars van over de hele wereld.